loading

Što ima novo

Arhiva novosti

18
ožu
2024
HUP i MUP složili se da treba digitalizirati sustav izdavanja radnih dozvola za strance

HUP i MUP složili se da treba digitalizirati sustav izdavanja radnih dozvola za strance

Tribina u organizaciji HUP-a 'Ekonomska kava: Zakon o strancima' u fokus rasprave između poslodavaca u sektorima s najvećim udjelom strane radne snage i MUP-a stavila je alate i procedure uz pomoć kojih Hrvatska može olakšati privlačenje stranaca za rad u našoj zemlji. 

Potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova, Davor Božinović i poduzetnici i članovi Hrvatske udruge poslodavaca složili su se da treba digitalizirati sustav izdavanja radnih dozvola za strane radnike, kako bi poslodavci mogli znati kada će njihovi zaposlenici dobiti radnu dozvolu. Također, zajednički stav je da treba maksimalno pojednostaviti proceduru odobrenja radne dozvole. Rasprava je iznjedrila i zajedničko rješenje problema 'instituta zadužnice'. Prijedlog poduzetnika je da tvrtke koje imaju veći broj stranih radnika daju jednu zadužnicu za sve radnike kako se ne bi administrativno komplicirao postupak, a država bi se na taj način osigurala od troškova zbrinjavanja odbačenih radnika.

Projekcije Europske komisije pokazuju da bi do 2030. godine Hrvatska mogla ostati bez 6,8% radne populacije, što je oko 150.000 ljudi dok HUP-ove procjene govore da će kroz idućih sedam godina na domaćem tržištu raditi i do 400 tisuća stranih radnika, uz pretpostavku rasta BDP-a od oko 2,8 % godišnje.

Kako se kao društvo moramo osvijestiti da trebamo strane radnike, ako želimo nastaviti pozitivan gospodarski rast, te da stranci pritom žele doći u Hrvatsku, istaknuo je u raspravi ministar Božinović. Tako je podsjetio da je 2015. godine izdano tek 2700 dozvola za boravak stranaca za rad u Hrvatskoj, dok je lani izdano više od 170.000. U prva dva mjeseca ove godine izdano je pak više od 43.000 radnih dozvola, što je 46 % više u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Predložili smo sveobuhvatni Zakon o strancima koji balansira potrebe poslodavaca i gospodarstva te štiti stranu radnu snagu, ali i sigurnost hrvatskih radnika i građana. Novim ćemo zakonom osigurati prave podatke, bolju kontrolu i upravljanje migracijskom politikom, koju neki zovu i majkom svih politika u budućnosti.“, naglasio je ministar Božinović.